Ceretana

Començo però les bones notes:
El format de Copa Catalunya ja es pot dir que està plenament consolidat.I la participació així ho reflecteix. Totes les colles del Campionat Gran amb la participació tunejada de les Violetes. Totes les colles del Campionat Veterà menys la Claror de Gogues i una Toc de Dansa que va participar amb la seva colla B; les dues patums del Campionat juvenil dels últims anys. Mirant això, res a dir.
Però si no tingués res a dir, s'acabaria aquí l'article i com avui és el meu primer dia de vacances i tinc temps i coses que em grinyolen, allà vaig.

*Calor, calor no, calorassa a nivells infernals. Clar fer el concurs al juliol, proper a agost, té aquests riscos.
*Plaga de mosquits "xupopteros". Desconec si és normal en aquella zona, si és producte de la calor o si va ser un cas casual. Però cap al final del concurs, la cosa es va fer evidentment molesta per tothom, però pels balladors més.

Ja sé que això no és culpa directa de Ceret, però si es fes el concurs en primavera o tardor no passaria això.

I això, vull dir, el moment de la temporada on es fa aquesta copa Catalunya és, per mi, el tema més polèmic.
Per què?
Doncs meitats de juliol és sinònim de vacances. De fet, diverses colles tenien absències significatives en aquest sentit.
És sinònim de tenir, sobretot, si tens joves de vint-i-tants, de treballs estiuencs (per exemple, cambrers d'estiu o treballadors de Supers). I el passar-nos per allí, la norma de no començar concursos de campionat fins a les 22 h. Després hi tornaré sobre això.
És sinònim de gent tocada físicament en estar al final d'una primera fase més o menys exigent segons la categoria.
Trobar una data apropiada segur que no és fàcil perquè el calendari és el que és. Però més d'un i d'una comentava per Ceret, que una bona data alternativa seria la de Granollers o propera. De fet, el concurs de Granollers ja és un concurs semi de campionat perquè hi participen totes les colles TOP i tothom s'ho pren seriosament com a carta de presentació. Doncs això, i a més fer un concurs exigent com la Copa amb sardanes de 5 tirades seria una bona pedra de toc per les colles. O una altra alternativa podria ser com a inici post vacances estiuenques i aquí encaixaria algun concurs de Terra Ferma o, per exemple, Tarragona. Així que si hi ha algun tarragoní per aquí, que prengui nota.

I enceto un meló, que si no tinc raó i està parlat, votat i ratificat per tothom, em callo la boca i us convido a tots a una aigua sense gas en qualsevol concurs que quedi de juliol o agost (ja,ja).
Quan s'ha aprovat que el concurs de Copa compti per la Colla Completa?
Diria que en els dos últims anys he estat a totes les assemblees anuals o reunions de colles telemàtiques (excepte una específica de Punts Lliures). I no em sona de res. Ei, que pot passar que me n'hagi oblidat o que desconnectés en algun moment. I que sí, que ho posa a les Bases Generals. Però com tinc la sensació, potser equivocada, eh?, que cada cop que miro les Bases, veig petits canvis que no sé quan s'han decidit. I com les actes de les assemblees, almenys l'última, no s'ha fet arribar a les colles, no he pogut comprovar quan s'ha parlat això.
Que es faci a Ceret, a quasi 300 km de Tarragona o de Valls, per exemple, no és un problema, oi?
O sigui que si un dia es fa a Reus, Tortosa o Benicarló ningú es queixarà de les distàncies, oi?
I tampoc es queixarà ningú que cobreu el mateix que els tarragonins, oi? Perquè que els Ocells de Valls o el grup Tarragona Dansa hàgim cobrat el mateix que les Cireres de Ceret o Albera Dansa, etc., és un escàndol a escala del dèficit espanyol en inversions a Catalunya. Feu números del que costa 600 km per cotxe o del que costa un autocar dos dies. La puta ruïna. Un dia parlaré de les subvencions i quilometratges.

I com ja es pot fer concursos en dissabtes abans de les 22 h, el podem fer a qualsevol hora, oi?

Ah, per què això de la Copa serà a Ceret "for ever"?

Diuen a prop meu que el campionat seria més entenedor, en un format tipus Punts Lliures. En un lloc amb entrades i sortides de les colles més fàcils i que no es facin els embuts de dissabte; que la situació de les colles fos clara i nítida, que la resta de participants puguem veure bé les altres categories. Ah!!! I així poder treure més profit a la pantalla que va passar pràcticament invisible.

Acabo en cosetes breus.

*Quin ambient tan ben parit el dissabte al Matí entre les sardanes i el mercat. Si es va a Ceret, no es pot anar només a ballar.

*La cobla. Molt bé, molt bé, en la seva tònica La Llobregat. Per mi, en el top de cobles per fer un concurs.

* El liceu i els gimnasos. El que passa a Ceret, es queda a Ceret... o no.

*Quin coco el de Joan Casals. Ho té tot dintre el cap. Chapeau.

*Copes xulíssimes i una cistella pels guanyadors amb productes gastronòmics d'agrair. Però la propera vegada trèieu el producte alcohòlic del lot dels juvenils. Imagino que el dels Infantils devia passar el mateix.

* Ja no es fan sardanes com Ceretana. Escolteu-la.

Va, que comencen Santes i Jocs Olímpics i vacances. Així que, Au revoir!!!!

Comentaris

  1. Algú em podria dir, quan, històricament, ens hem tornat tant "figaflors". Els anys 80 ballàvem dissabte per la nit a Roses, i diumenge A LES TRES DE LA TARDA a Ceret, EN PLE MES D'AGOST!!! I aquñi seguim. Féiem més de 30 concursos a la temporada!!! Hores d'ara és impossible que una colla balli més d'un concurs al dia, i compte no haguem de ballar dos diumenges seguits HERETGIA!!!!
    Vic es feia diumenge per la tarda EN PLE MES DE JULIOL!!! I aqui seguim, al peu del canó!!!
    Ah!!! I no donaven aigua, i les sardanes eren de 10 tirades.

    Crec (corregiu-me si m'equivoco) que ningú no ha mort per ballar més de 30 concursos en una temporada. Que ningú no s'ha posat malalt per ballar dos o tres concursos en cap de setmana, o inclús 4, si divendres o dilluns queia en festiu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miquel, ara la gent no només balla sardanes. La gent fa altres coses i cada un prioritza el que creu convenien per un mateix.

      Es una proposta, es planteja, es debat i s'arriba a un consens.

      Elimina
    2. A la dècada dels 70 i 80 a part de ballar sardanes, féiem colla, féiem altres activitats, cinema, teatre,

      Elimina
    3. Discoteca, festes majors, i teníem una paraula que es deia COMPROMÍS!!! Ara molta maquineta, moltes xarxes socials, però el compromís ha passat a segon terme. Ballàvem on fos i quan fos, i ara ens queixem per qualsevol nimietat

      Elimina
  2. Parles també que una data de la copa Catalunya podria ser Granollers, però també del concurs de Granollers he sentit crítiques en el sentit que és el primer concurs de la temporada al que van moltes colles, i toquen sardanes massa llargues. Aquí podríem entrar també en un conflicte en el sentit que, sí a Granollers sí que van colles de pràcticament totes les demarcacions, però és pràcticament l'únic concurs (excepte els de campionat), en que les colles surten de la seva zona de confort (àmbit territorial)
    Parles també que no es fan sardanes com Ceretana, aquí et dono tota la raó, Ceretana només n'hi ha una. Però seguint el mateix esquema, tampoc no es fan sardanes com Perelada, com juny, com Cant trist (per posar uns clàssics), o com petrons de matinada, Calella vila bella, joves triomfants, com si el cel hagués florit, o altres més actuals. Cada sardana té el seu què, el seu com, el seu perquè. Totes són diferents. Unes ens entren i es queden al nostre cervell, i altres resten en l'oblit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només un petit comentari tardà abans de tornar de vacances: Tampoc tinc constància que s'hagi aprovat que la Copa compti per colla completa. A mi em sembla bé, però l'únic problema és que duplica el pes del lluïment (Campionat de Catalunya de lluïment i Copa) en comparació amb les altres especialitats, punts lliures i revesses, especialment quan per desempat es considera el lluïment.
      Pel que fa als quilòmetres que hem de fer les colles, en aquest cas és per un sol concurs, sempre serà lluny per a algú. Com quan es va fer a Montblanc. És més greu quan en una fase final de campionat una colla de Girona ha de fer Vilanova, Tarragona i Balaguer. I més quan en la primera fase el concurs més proper ha estat Sabadell (100 km d'anada i 100 de tornada).

      Elimina
  3. Només un petit comentari tardà abans de tornar de vacances: Tampoc tinc constància que s'hagi aprovat que la Copa compti per colla completa. A mi em sembla bé, però l'únic problema és que duplica el pes del lluïment (Campionat de Catalunya de lluïment i Copa) en comparació amb les altres especialitats, punts lliures i revesses, especialment quan per desempat es considera el lluïment.
    Pel que fa als quilòmetres que hem de fer les colles, en aquest cas és per un sol concurs, sempre serà lluny per a algú. Com quan es va fer a Montblanc. És més greu quan en una fase final de campionat una colla de Girona ha de fer Vilanova, Tarragona i Balaguer. I més quan en la primera fase el concurs més proper ha estat Sabadell (100 km d'anada i 100 de tornada).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

Un follón... o no

El tercer serà sempre nostre