El VAR i els punts


Ara fan el mundial de futbol que ningú mira per això del boicot i perquè no juga la nostra selecció. A part de tots els merders que ja coneixeu, un tema molt polèmic ha sigut la data de celebració del mundial. I també, tard o d'hora, el VAR acabarà sent protagonista.

Doncs d'això, del VAR o vídeos i de la data en parlo lligant amb el que ens espera diumenge.

Aquesta setmana sense dubte està marcada per la celebració del Campionat de Punts Lliures que es tornarà a fer a Balaguer, 15 dies després , de l'emocionant final del campionat Gran i Veterà, però aquest cop es disputarà dins el Pavelló 1 d'Octubre, data que no oblidarem mai encara que s'encaparrin en què ho fem.

Fins abans de la pandèmia, el campionat de Punts Lliures tenia la particularitat que s'havien d'enviar els vídeos a la UCS quinze dies abans de la final. Llavors, uns jurats (que no sabíem quins eren) puntuaven uns paràmetres predeterminats i el dia de la final es valoraven uns altres paràmetres.

Per mi una cosa que grinyolava era que els 3 jurats havien de consensuar, sí, consensuar la classificació. OMG. Tot i això, hi ha gent que diu que amb els vídeos el resultat era més just perquè els jurats podien jutjar amb més detalls. Potser sí, no ho dubto. Però això donava a què a l'hora dels resultats d'algun concurs hi havien sorpreses, indignacions i perquè no dir-ho, més d'un cabreig doncs el resultat no reflectia el que "tothom" havia vist el dia de la final. Flipant, per exemple,  va ser l'any 2015 on ningú encara entèn com l'Antaviana va passar pel davant de la Mare Nostrum. A més, com el resultat pel tema dels percentatges, podia anar de centèsimes de diferència i que els detalls de les parcials es tardava molt a fer-se públic, la mala maror augmentava.

Un altre argument de la UCS era que els vídeos podrien servir per analitzar denúncies d'incompliments de les bases (el tema del nombre de compassos deixats de mans sempre ha sigut problemàtic).

Però jo com a cap de colla i altres cops, com a pare o participant, el VAR dels punts lliures mai em va convèncer (o sigui, com el VAR del futbol que en principi és per donar més justícia, però a la pràctica no resol res). I si als balladors o coneguts de l'intringulis de les parcials ja costava entendre-ho, ja no us dic als acompanyants o als mateixos balladors, especialment si són molt joves.

Un altre aspecte que em permet lligar els dos punts era que els vídeos s'havien d'enviar 15 dies abans de la data del concurs. Això feia que dies amunt o dies avall aquesta data coincidia quan les colles estaven súper atabalades preparant el molt que es jugaven en les finals de novembre sigui Girona, Valls o Balaguer en funció de la categoria. Era força estressant.

Però per estressant, el moment, el dia de la gravació. Mare de Déu senyor! Que si la càmera aquí o allà, que ara no se sent bé, ai, ara m'he equivocat, tornem a gravar. I així passava el matí o la tarda o el dia sencer. I després hi havia les colles que podien ser molt bones fent punts, però un desastre a l'hora de gravar, les que tenien en compte tots els detalls de la gravació i les que se'ls passaven pel forro i els que gravaven i enviaven a l'últim moment com la majoria d'estudiants d'ESO i BAT fan amb els deures.

I enguany que, primícia informativa, tornaré a ballar punts lliures més de 20 anys després i que ha significat tornar a assajar, i assajar amb una colla que fins fa poc més d'una setmana tenia com a màxima, única prioritat el campionat veterà, els primers assaigs de punts, que dic els primers assaigs, tots els assaigs fins passats la final de Balaguer de lluïment van ser d'intensitat mínima, nul·la per por a lesionar-se (de fet, alguns membres no han volgut ni provar-ho) i els que arribaven tocats per la càrrega de tota la temporada, encara més.

I aquí ve la meva reflexió final. Millor dit, us comparteixo el meu dubte. I si es fes el campionat de Punts Lliures a l'inici de temporada? Què passaria?

Les colles que tenen engrescats als seus balladors en fer punts i també per aquelles colles que són més remolons seria un bon estímul.

També podria servir per mantenir a balladors que a finals de temporada pensen en plegar si se'ls planteja arribar al concurs de Punts que òbviament ja haurem començat a preparar a finals d'any.

I, per rematar, si ho lliguéssim amb la festa de cloenda del Campionat, potser reviscolaríem una cloenda cada cop menys participativa.

Però també hi ha problemes obvis:

*Gent nova que no arribaria a fer punts.

*No fer una bona pretemporada

*Les colles encara no tenen la maquinària prou engreixada

*Les colles petites costa tornar després aturada nadalenca (ui, que no totes les colles paren per Nadal)

Jo què sé, segur que tots tindreu la vostra opinió. 

Un dia d'aquests penjaré una enquesta al instagram de @sardananoresolta

Bé, gent, vaig a assajar.

Ens veiem a Balaguer.


Comentaris

  1. En algunes coses totalment d'acord, en altres no tant.
    Només una puntualització. A Calella la colla Antaviana no hi va participar, i a més l'any 2015 no es feia encara allò dels vídeos. La campiona va ser la Xàldiga, ja que l'Àrea de Campionat va interpretar que la colla Mare Nostrum havia tingut una falla a l'hora d'interpretar la normativa.
    No m'allargo més, vaig cap a assajar, que ho necessito.
    Ens veiem a Balaguer.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

La Moviola de Ceret

Un follón... o no