Un x un del campionat juvenil


El Campionat juvenil està a punt d'acabar. Ens queda només la Festa Final del concurs de Valls el 6 novembre a la plaça del Pati.

Com publicava ahir diumenge a mitjanit la UCS, els enfrontaments finals queden de la següent manera:

Final:

Nova Tarragona Dansa -Cabirols

3r i 4t lloc:

Guspira - Nins

5è i 6è lloc:

Mediterrànea Jove -Montgrí

7è i 8è lloc:

Xàldiga -Brots dintre el bosc

Però avui vull parlar breument de les 8 colles d'una categoria que jo crec que és vital per què en un futur no gaire lluny alguna colla més s'afegeixi al minso nombre de colles de la categoria Gran.

Així i tot primer cal matisar una cosa. L'edat límit per ser Juvenil és de tenir 18 anys a 31 desembre de l'any passat per entendre'ns, els nascuts el 2003 enguany és el seu últim any en la categoria). Ara bé, com les darreres temporades s'ha permès 3 ajuts de dansaires que passen de l'edat. La novetat ha sigut que enguany l'edat màxima d'aquests ajuts ha sigut 25 anys. Hi ha hagut moltes crítiques a aquest diferencial d'edat.

Voleu la meva opinió? Doncs que criticar les normes quan no tens colles d'aquestes franges d'edat i no saps el que costa tenir o mantenir el jovent és molt fàcil i gratuït. I la sensació que cap colla ha abusat d'aquest fet. I sense saber al detall l'edat de tots els balladors crec que només s'han vist algun cas de gent sobre els 22/23 anys.

Ah!! I una cosa, fa uns anys tots criticàvem que si no fèiem alguna cosa, la cosa acabaria malament. Doncs no critiquem a priori a la UCS per prendre decisions com aquesta. Que enguany hi ha hagut 8 colles de tot el país, sent el campionat amb més colles del país juntament amb els veterans.

Finalment, el format del campionat ha tingut dues particularitats:

1) Es va repartir les colles en 3 grups amb una selecció una mica "a cegues" doncs hi havia colles sense saber el seu nivell degut sobretot per la parada de la pandèmia. Quasi a les acaballes del campionat i un cop vist el desenvolupament, podem afirmar que hi va haver un "grupo de la muerte". El que van formar la Nova Tarragona Dansa, la Guspira i la Mediterrànea Jove. Un grup superigualat i que es va decidir per mil·límetres i , per exemple, la NTD està avui a la final però li va anar de res, haver de lluitar només pels enfrontaments del 5è a 8è lloc, que és el que li va passar a la colla de Figueres.

2) Per una baixa d'una colla d'última hora, Els Floquets de Constantí, hi va quedar un grup amb només dues colles, quedant descompensats per competitivitat respecte a la resta de grups.

Bé, vaig al gra que m'enrotllo com molts speakers de molts concursos que foten un rotllo que ningú els escolta i es creuen els reis del micro.

He estat, crec, que, excepte a Rubí, a tots els concursos de la categoria i voldria fer una anàlisi des del meu punt de vista de cada colla.

CABIROLS de Sabadell. Colla típica d'un grup que funciona molt i bé. Canalla que balla junta des de fa molts anys i que es nota que assagen, molts d'ells, amb la seva colla filial gran perquè tenen maneres de ballar molt acurades i actitud de grans.

Com a colla de grup, s'ha reforçat quasi tot l'any amb ajuts de gent de la Mirant al Cel donant el plus de qualitat a una canalla, especialment les noies, amb un potencial espectacular. Cal recordar que una Cabirol titular ha ballat, pels motius que sigui, en la colla Mare Nostrum i hi ha una altra que d'aquí no gaire ballarà a les Violetes. Cosa de tenir els gens de grans dansaires,

GUSPIRA de Lleida. Colla de la Terra Ferma que ha sortit, per exemple a Banyoles amb 12 (dotze) noies i 4 nois. També ha ballat habitualment amb balladors majors d'edat. Que estaven al grup més complicat i que s'ha enfilat a semifinals i s'ha quedat a les portes de la final.

El grup Montserrat de Lleida ha tingut sempre unes colles petites amb molta gent i amb molta feina darrera (dona gust veure l'instagram seu: gsm_lleida). Però espero veure més aviat que tard a la Dolç Infern una altra vegada a la categoria Gran que hi falta gent.

NINS de Banyoles. L'última vegada que vaig veure als NINS va ser l'any 2019 en categoria Infantil que van arrasar de manera espectacular. Eren una colla amb 8/9 parelles que ballava superbé.

Com m'ha explicat el flamant nou president el Xevi Rodoreda, els efectes de la pandèmia els hi va fer molt de mal, com a tots, però que a ells els hi va costar molt, molt reprendre l'activitat normal. Cal recordar que al concurs del 2021 a Banyoles ni van participar tot i ser al seu poble.

Se'ls ha vist concursos amb 4 parelles, però els últims ja se'ls ha vist de manera regular amb 5 parelles. I tenen aquella reminiscència de bons balladors del passat amb l'afegit d'algun dansaire amb menys experiència.

Espero que no defalleixin, malgrat alguns rumors de fi de cicle i que el Joan, Xevi i companyia facin que Banyoles tingui una colla en categoria Gran que no en tenen d'ençà que la Claror de Goges va passar a categoria veterana.

MONTGRÍ de Torroella. Colla amb un referent com el Santi Ferrerfabrega al capdavant. Colla que porta dues temporades remant i remant per no enfonsar-se. Recordo el primer concurs de l'any passat a Cornellà els hi vam deixar un noi) amb una colla agafada per pinces i el canvi que vaig veure a Banyoles (6 parelles) demostra la feina feta. Tot i les queixes del Santi sobre el difícil que és trobar el dia que tots i totes les balladores coincideixin a l'assaig, estan millorant a poc a poc i desitjo la seva continuïtat.

MEDITERRANEA JOVE de Figueres. En el seu dia ja vaig escriure en aquest blog (busqueu al blog l'article "Tanda de penals sardanistes") sobre la mala sort que van tenir en el últim concurs de la primera fase del grup de la mort. Per això, s'han vist posats en lluitar pels llocs del 5 al 8, quan hi ha hagut concursos on el seu ballar ha demostrat que potser amb una mica de sort (en tot esport sempre hi ha d'haver una mica de sort) haguessin estat lluitant a les semifinals i qui sap on haguessin arribat.

Colla a seguir amb atenció i que si continuen així, l'any que ve donaran guerra. Ells ja m'entendran, però una colla que es pot descriure enguany amb una paraula: Tenacitat

XALDIGA de Barcelona.

Brutal el canvi aquesta colla dels primers concursos, on en alguns moments feien patir i tot, a la imatge que van mostrar a Banyoles. I s'explica perquè tenen una experta i bona Cap de Colla, la Laura i tenen al davant una colla gran que els serveix de guia.

La Xàldiga, i també la Nova Tarragona Dansa, tenen molts balladors en les seves colles grans amb edat juvenil i han decidit no esprémer al màxim les possibilitats de combinacions i deixar que la gent jove es curteixi i llaurar per recollir els fruits més endavant, cosa que només entendran els que són d'un grup.

BROTS DE DINTRE EL BOSC de Manresa.

Amb una altra Laura al capdavant, hereva d'una d'aquelles colles de tota la vida, aquesta colla està patint el fet de tenir un nombre de balladors molt justet i això no els permet treure tot el potencial que alguns dels seus dansaires tenen.

Tant de bo tinguin la paciència i la perseverança per continuar lluitant i que tinguin l'encert i la sort per trobar algun element més per no anar tan penjats de gent.

NOVA TARRAGONA DANSA... ho deixo per un altre dia

PD1: Faig aquest escrit abans de Valls perquè les valoracions no canviaran sigui quin sigui el resultat final

PD2: L'any passat va haver-hi unes colònies juvenils que segons molts joves van ser un èxit total, a banda de ser un First Dates sardanista en tota la regla.

No tinc coneixement de si enguany es faran o no, però si va funcionar...

Colles, us espero veure a tots a Valls i fer una super foto final amb totes les colles.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

La Moviola de Ceret

Un follón... o no