Porta tancada...massa aviat?

Ahir la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya va fer públic que l'any 2020 no hi haurà campionat de Sardana Esportiva.
En primer lloc, m'ha sorprès i molt. De la decisió ara en parlaré. De la sorpresa em referia al fet que cap colla en teníem notíciadiria que no s'ha consultat a cap colla, almenys a la meva no. Formo part de la junta de la meva agrupació i sé de les atribucions per decidir dels que manen o manem en un grup. I sempre diem que "Qui no pren decisions, mai serà criticat". Però crec que decisions d'un pes tan important i transcendental com aquesta, no hauria estat malament una consulta a les colles. Que la junta té tot el dret de prendre per ella mateixa les decisions que cregui convenient, no ho poso en dubte. Però la decisió més, més, més important dels últims anys, potser havia estat bé fer una consulta prèvia.
Perquè aquesta decisió presa pot posar en perill el futur de molts grups i de moltes colles. Mireu, tots ja teníem bastant clar que enguany pinten bastos. Però moltes colles seguíem intentant mantenir viu l'esperit de colla fent diferents coses en una situació difícil. Agrupacions com la meva, la Tarragona Dansa amb el seu Confiassaig (https://www.youtube.com/watch?v=TdyfvU01It8) i moltes altres hem utilitzat activament les xarxes socials (fins i tot, la UCS s'ha posat les piles amb concursos on line i reunions multitudinàries de gent jove; Fantàstic) i altres segurament per mitjans privats, per no deixar trencar el vincle entre els balladors i/o familiars de les colles. Tots jugàvem amb l'ham de "Va, anem confiassajant que al setembre potser tornarem a competir". Ara aquest fil s'ha trencat. Em fa por el despenjament i la desconnexió de molts balladors sabent que no hi haurà campionat fins a almenys un any (Punts lliures a banda). I la por de perdre gent, és perquè tots, tos sabeu el que costa recuperar a gent que s'ha baixat del carro.... I Collons!!! Que som molt poquets.
El 21 de març, la UCS va anunciar que s'anul·laven tot el campionat fins al mes de Juny. Decisió correcta a parer meu. Una decisió a 3 mesos vista i que complia totes les recomanacions sanitàries i diria més, de sentit comú.
Ara, només un mes després, es pren la decisió de què no hi haurà RES de Campionat en els 8 mesos vinents.
Si una cosa estem aprenent d'aquest "puto" caos és que fer previsions a llarg termini són una quimera. No sabem què passarà, perquè mai ens havíem trobat en una situació com aquesta.
Què pinta malament? No hi ha cap dubte. Què no farem cap cosa que posi en risc la nostra salut (entre altres coses, perquè les autoritats no ens deixarien), tampoc tinc cap dubte.
Si hagués d'apostar un "duro", pels milenials 3 cèntims d'euro. apostaria a què no es podrà fer concursos, almenys de la manera tradicional. I suposo que molts pensareu el mateix.
Però tancar-nos ara la porta, tan aviat, em sembla precipitat. Crec que el coherent hagués sigut dir: Colles, no començarem temporada, fins després de l'estiu.
I llavors, ja ho veurem. Ostres!!! Que mig món està treballant en remeis, vacunes o, si més no, s'hauran d'haver-hi generalitzat els testos i/o els carnets immunològics i potser, potser, el panorama haurà canviat.
Quan tanques una porta en el terreny professional, sentimental, competitiu i/o de responsabilitat, costa molt tornar-la a obrir.
Per molt que li dono voltes i a no ser que hi hagi un motiu que desconec, no entenc aquesta mesura tant a llarg termini.
I que segurament, si s'alineen tots els astres, ens trobaríem amb el problema de què no deixaran fer actes amb públic i amb restriccions del nombre de persones i/o fins i tot fer actes sense públic (veieu el meu article......), doncs avui és una possibilitat clara, però, demà, qui sap.
Però algú es nega ara a la mínima possibilitat de fer un campionat reduït? Si hi ha una mínima possibilitat de fer un campionat de dos mesos, o de tres, o d'un mes; no la podrem perdre tan fàcilment. Que seria diferent de "tot el que s'ha fet sempre"? Sense dubte. Què alguns no voldrien? Doncs allà ells. Què hauríem de canviar normes? Doncs clar. Què farà massa fred? Els que tenim memòria i anys, hem ballat a BCN sota una nevada copiosa o finals de Punts Lliures al camp de futbol d'Artés al desembre amb un fred que pelava.
I perquè no es diu de suspendre els Punts Lliures? Si no es diu, perquè les colles seguim preparant les coreografies, em sembla un argument pueril. I si no es diu, perquè podria haver una mínima, ínfima, remota possibilitat de fer-lo, em vull agafar com un clau rogent a tornar a assajar, a tornar a competir, a tornar a tenir enveja de la qualitat de les "pàtums", a tornar a gaudir del impetú de les colles veteranes, de la santa innocència de les colles petites, de la bogeria de nivell que estaven agafant les colles juvenils, de tornar-me a emocionar amb "La Santa Espina" final (que la Covid-19 no ens faci oblidar la vergonya que encara estiguin a la presó), de les classificacions injustes, dels jurats que sempre fan la mateixa classificació, d'encertar una revessa i prendre un xupito per celebrar-ho.
No sé si m'equivoco, però no s'ha sospès cap gran acte i de cultura popular menys, més enllà del setembre. A Tarragona s'acaben de suspendre les activitats culturals del juliol.
No veig la necessitat de tancar la porta tan aviat.
PD: Nova Tarragona Dansa comencem a preparar la Tarragona Dansa del 2021?

Comentaris

  1. No n'havíem parlat, però em sembla una reflexió molt encertada. Moments complicats per a la cultura en general, i també per a les colles i agrupacions sardanistes.

    ResponElimina
  2. D'acord amb aquest escrit. D'acord també amb la decisió actual de la UCS d'anul·lar el Campionat. Poder només es podria afegir que l'1-setembre en tornaran a parlar. I demanant l'aportació d'idees a tothom sobre qualsevol format de Concurs o Campionat. (i en quines condicions i si és possible i ...). La qüestió és si podem fer molt pocs Concursos (1,2,3 ...) "si podem fer Campionat o no". I com podria ser aquest Campionat. I si les Colles volen dir la seva. Qui aporta idees si només podem fer 1 Concurs? I si en podem fer 2 de Concursos? I si en podem fer 3 de Concursos ... ? Que tenim un 90% de possibilitats de no poder ballar? Si, però només amb un 1%, val la pena treballar-hi (podrien sortir idees que serveixin per temporades vinents). Primera idea (només 1 Concurs): totes les Colles que puguin i vulguin participen, amb tots els Jurats disponibles, espai molt gran, equip de música (adequat), si cal sense cobrar les Colles, que s'anomeni Copa Catalunya... Que en penseu? M,he posat en el pitjor dels casos (com no podria ser de cap altra manera).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

Números, números i números

La Moviola de Ceret