Concurs de Tarragona. No es fa? Que bé!!!

Vaig acabar el meu primer blog de "sardana NO resolta" dient que parlaria del concurs de Tarragona.

Pels que no ho sabeu a Tarragona hi ha dues entitats sardanistes. La meva, la nostra, la Tarragona Dansa. Molts ja sabeu que ens dediquem a ballar Sardana Esportiva, a fer cursets d'ensenyament i a fer diferents actes de promoció de la Sardana (L'últim Envoltem la Catedral, realment espectacular).

L'altra entitat és el Casal Tarragoní; una entitat de tota la vida que actualment organitza l'Aplec de Tarragona (en alguns anys, dos) i el concurs.

Pels que no ho sabeu doncs, el concurs de Tarragona NO l'organitza l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansasinó que ho fa el Casal Tarragoní.

Pels que no ho sabeu, Tarragona, considerada de facto a Twitter, la capital de Tabarnia, no és una localitat on les sardanes ho tinguin fàcil. Estar en la ZSNT (Zona Sardanista No Tradicional) i tenir molta gent no catalana de naixement i, també, viure sota la presència omnipresent dels castells quan parlem de folklore popular, fa que el seu pes específic en la ciutat sigui baix.

Pels que no ho sabeu, fins a les últimes eleccions aquí ha manat PSC + PP. L'ajut institucional de l'Ajuntament cap al món sardanista ha estat poc, escàs, tendint a zero i cada cop pitjor. L'antic alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, no ha anat a un acte sardanista des de l'any 2012 quan va venir al concurs sardanista i el vam ruixar de crits d'"Independència".

Pels que no ho sabeu, aconseguir acords econòmics amb l'Ajuntament sempre ha estat molt, molt difícil. Desconec si el Casal Tarragoní, organitzadora del Concurs, tenia un acord o no amb l'Ajuntament i de quin tipus; o si hi ha hagut promeses no complertes; o si s'ha fet una mala planificació. Però anul·lar un concurs de Campionat a 3 mesos de la seva realització és nefast.

Pels que no ho sabeu, i ho dic a títol personal, el concurs de Tarragona NO ha estat en els últims anys, massa anys, diguem-ho fi, un referent dels concursos a casa nostra.

I això, sardanistes de competició, ja ho sabeu. Molts m'ho heu dit, molts no heu dit res, però fa 40 anys que ballo concursos i en sóc conscient. Llocs poc adequats per ballar o per fer de jurat, llocs amb molt soroll extern, cap comoditat pels espectadors, alguns anys amb cap comoditat pels dansaires; que si el diumenge a la tarda no és el més adequat, que si el speaker és millorable, que si estem molt lluny, etc. En moltes coses, teniu raó.

Sempre he defensat que es nota MOLT, MOLT els concursos organitzats per gent de colles en contaraposició dels  concursos que organitza l'agrupació sardanista del poble o ciutat però que veuen pocs concursos a l'any. L'evidència és el nombre de colles lliures que s'apunten perquè sí als concursos. I és un fet que en els últims anys, poques (cap?) colles lliures (exceptuant les colles filials de les quals ballen Campionat) s'han apropat a Tarragona. Per alguna cosa serà.

Perdre, i de la manera que s'ha perdut, un concurs de Campionat no serà fàcil recuperar-lo. Jugar la carta de ser capital de província no és suficient. A una situació crítica, difícil tens dues opcions: Enfonsar-te en la misèria o Fer mans i mànigues per salvar-te. La segona opció és la meva. Acaba d'entrar un nou consistori (amb ERC al capdavant) i és el moment de fer catarsi.

Per tots els que us vau alegrar de què no es fes el concurs a Tarragona, només puc dir que us equivoqueu.

No estem en condicions de perdre cap concurs en la ZSNT, però tampoc en cap lloc de Catalunya.

PD: Pels que no ho sabeu, finalment es farà concurs però només pel Territorial de Tarragona que estem intentant fer sobreviure en situació crítica i amb només 2/3 grups de colles.
El mateix dia la plaça de la Font haurà tingut al matí 4 de les millors colles castelleres de Catalunya i  un miler de castellers. A la tarda serem 7/8 colles sardanistes, cap de les millors de Catalunya i serem, si arribem a cent balladors.

Tenim el que ens mereixem?

Sardana NO resolta

Comentaris

  1. crec que es mereixem.. un bonic concurs.. de sardanes.... yo pregunto manel... ppperque no a la Tap.. al menys... servira per algu.... i no molestara... a dingu...
    suposso

    ResponElimina
  2. Tot plegat es molt trist, no veig com es pot redreçar la situació

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

La Moviola de Ceret

Un follón... o no