Joves, futbol i sardanes

Joves, futbol, sardanes…

A partir de la comparació entre sardanes, joves i  futbol del darrer escrit d’en Manel, m’he animat a dir-hi la meva. Ja vaig utilitzar la comparació futbolística fa anys, i ara hi torno sense cap ànim concret, sinó simplement per alliberar les meves inquietuds (dit d’altra forma, neures).

Després de la pandèmia, i observant els obstacles que afrontaven les colles, la UCS va decidir modificar les regles del campionat i permetre que les colles veteranes incloguessin fins a 3 membres joves de qualsevol edat. Ho vaig trobar perfecte i tots els que hem pogut ens hi hem acollit. D'altra banda, la qüestió de si aquests joves (o no tan joves) pertanyen a la plantilla original de la colla veterana o si provenen d'una colla gran del campionat, fins i tot dins del mateix grup, és un altre tema. Des d'un punt de vista legal, no hi ha cap impediment; les normes no ho prohibeixen, així que està completament dins de les regles.

En aquest tema ja hi havia tingut diversos debats, fa anys, no en veterans-grans sinó en juvenils-grans. Amb el símil futbolístic, era quan en Johan Cruyff entrenava al Barça. Recordo trifurques memorables a la UCS quan encara les reunions es feien a Riera Alta. La meva manera de pensar és que en els grups de colles (i en el futbol també) hi ha la colla principal, que normalment és la que està en el campionat de Catalunya gran, i les colles filials, ja poden ser grans, veteranes, com juvenils, infantils, etc. Entenc les ajudes a les colles grans, tant si són de juvenils bons o de veterans en forma, ja que aquestes ajudes sempre solen ser per necessitat. Però no entendré mai les ajudes de la colla principal a les filials i més quan tenen plantilla suficient per sortir al concurs. És com si ara els Lamine o Cubarsí de torn tornessin a reforçar el juvenil o el B del Barça en alguna competició que els interessés. I no ho entenc encara que es compleixin estrictament els criteris d'edat.  De totes maneres repeteixo, les bases no ho prohibeixen, per tant, està permès i és legal.

I més, aquest any, que s'ha organitzat el calendari de manera que no hi hagi coincidència entre els concursos del campionat gran i els del campionat per a veterans durant els caps de setmana. Entenc les complicacions i l'esforç considerable dels encarregats de planificar els calendaris, i probablement no hi havia altra opció viable, però ens vam veure davant la situació de "prendre-ho o deixar-ho", tot i que hi ha aspectes que es podrien discutir. Per posar un cas, existeix la possibilitat que la meva colla no participi en cap concurs del campionat per a veterans dins dels concursos de la nostra territorial. Això és especialment rellevant considerant que la nostra territorial és la que contribueix amb un nombre més gran de colles veteranes al campionat.

El que em sap més greu és que potser arribarà un moment que el campionat veterà, amb potencial per haver-hi moltes colles, acabarà com el juvenil. Només hi quedaran les patums que el poden guanyar i les colles que es poden reforçar amb les seves grans.

Ricard Lloret

Comentaris

  1. Ricard, comentes: "no entendré mai les ajudes de la colla principal a les filials i més quan tenen plantilla suficient per sortir al concurs." Crec que a sigut per necessitat, per falta de gent que la colla principal a ajudat a les colles filials, però jo pregunto, perquè una colla, amb suficient plantilla per sortir al concurs (i així ho demostren en el galop) balla una sardana amb ajuda, jovent, externa. Si llueixen que son prou gent, perquè ho fan.......

    I en el tema: "aquest any, que s'ha organitzat el calendari de manera que no hi hagi coincidència entre els concursos del campionat gran i els del campionat per a veterans durant els caps de setmana.", jo hi veig, per interès propi..... aquí ho deixo.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

La Moviola de Ceret

Un follón... o no