Cosetes de Valls

"He venido a hablar de mi libro" va ser una frase que va fer famosa l'escriptor Francisco Umbral en un programa televisiu presentat per la Mercedes Milà (milenials al YouTube).

Doncs el primer que diré és que he vingut a hablar de mi libro:
Espectacular ballada dels meus NTDs a Valls, excel·lent segons el Magí, especialment la segona sardana, però no va ser suficient per superar als Cabirols, que ha fet un campionat molt bo i als qui cal felicitar. Una cosa no treu l'altra.

Coses de Valls:
*Fa 15 dies dic que Banyoles guanyaria el trofeu que no existeix, però hauria d'existir al millor speaker de l'any i ahir el David Jané va fer una altra locució sublim. Es nota quan qui parla sap de què parla i per a qui parla.
*Primera final que els finalistes ballen sols, com quasi sempre a Valls. Així sí. Em grinyola una mica això de fer 2 miniconcursos en un. Sobretot perquè les colles de Campionat no fan res fins a les 12 tocades i si vens de lluny (oi Cassà/Figueres?) la matinada és important.
*Igual que el nivell i la preparació dels jurats de Girona em va semblar impecable, a Valls això no va passar. La final juvenil es mereixia un nivell més alt de jurats... Ep, no tots, eh!! Que alguns dels que van fer ahir de jurat tenen el cul pelat de ballar, però altres, almenys la meitat dels 6, crec que no. A millorar!!!
*A millorar, també, les errades en les finals. A Banyoles una sardana en la final gran i parem. A Girona, en el desempat, error de tirades de la cobla, sembla ser no per culpa seva i ahir la cobla que es menja un compàs.
I sobre això, m'allargo una mica.
2a tirada de curts de la primera sardana dels juvenils. Al final de la tirada, la cobla Contemporània es va menjar el penúltim compàs. Coses que passen, ves. Però el que no pot passar és que es parés la sardana per indicacions d'un jurat (de Valls), per les queixes d'algunes colles, altres no. En aquell moment, i si vaig equivocat, excomulgueu-me, no hi havia ningú del Campionat al mig de la plaça.
* Parlant de cobla. No m'agrada el que fa la Contemporània amb aquest ritme electrònic artificial que se sent més que la Cobla. Un altre motiu perquè m'excomulgueu, però algú ho havia de dir.
*Un cas com un cabàs amb la Xàldiga. Resulta que a propòsit pel que m'han dit, van passar-se pel forro la norma dels 3 dansaires de més edat i van ballar la 1a amb 4. Els joves de Figueres que com tot aquest jovent ho saben tot per l'Instagram o Tiktok, ho van veure i el Salvador ho va denunciar. Resultat: sardana perduda contra la Guspira, que, casualment, es va equivocar a repartir també. Perdent les dues colles l'enfrontament. Fet, diria jo, inèdit en aquests dos anys d'aquest format. Torno a la Xàldiga, perquè si haguessin guanyat aquell enfrontament haurien empatat en el tercer lloc del campionat.
*En colles infantils, triomf de la Xiroia per un punt davant els Trapelles. Únic canvi de colla campiona en totes les categories respecte a l'any anterior.
Per cert, d'això parlaré (la vida sigue iguaaaal) en la meva primera col·laboració radiofònica en el Coblejant d'aquesta setmana, gràcies a la invitació de la Queralt que fa una feina de difusió del món de la sardana espectacular i no ho dic perquè ara estigui en nòmina, eh.
*Consolidació de la colla revelació de l'any en totes les categories. Els Ocells del Bosc de Valls nascuts enguany de la mà de la família Egea (molta genètica sardanista al darrere) van fer un meritori podi i els espera un magnífic futur si poleixen algun detall tècnic que encara els hi manca. Enhorabona.

S'ha acabat la temporada regular i comença el esprint final els punts lliures.
Bessoneres i tobilleres a punt?

Comentaris

  1. La ballada dels ntd’s no té altra explicació que la gran feina feta per la Laura el Josep i el Lluc. Enhorabona als tres, i és que ser cap de colla i tan joves no és gens fàcil. L’any que ve més i millor, però primer, punts!

    ResponElimina
  2. Felicito a la Berta Massanas per la seva brillant interpretació en la segona sardana, ballada pels juvenils, a Valls

    ResponElimina
  3. Primer de tot felicitats per aquests articles!!! Ja va sent hora que algú comenci a dir les coses pel seu nom i públicament...
    Que s'hagin de parar els concursos perquè la cobla s'equivoca de sardana o de tiratge, potser encara es pot entendre (canvi d'ordre al programa, manca de comunicació entre organització i cobla) perquè normalment ningú es preocupa dels músics ni se'ls avisa, ni se'ls té massa en compte... (com que funcionen sols i autònomament...).
    Però que s'hagi d'interrompre un concurs perquè la cobla es menja un compàs... hauria de ser motiu de penalització de la cobla... tal i com es fa a les colles. Que no ha assajat la cobla abans d'anar al concurs? els músics no coneixen la sardana a tocar? Els errors musicals són perquè la cobla va a vista? (deu ser cosa d'una cobla contemporània això...) Que és un CONCURS AIXÒ!!!
    I totalment d'acord que "les bases electròniques" amb la sardana NO agraden GENS. ("pero que es esto??" - frase APM) Com tampoc no agrada una cobla a plaça MAL AMPLIFICADA i MAL SONORITZADA. La cobla ha de tenir prou potència i sonoritat per tocar a plaça "a pelo" que per això estan pensats aquests instruments. Clar que la plaça de Valls tampoc ajuda a la bona sonoritat, (potser canviar la situació de la cobla ajudaria) però això no treu aquests experiments electrònics que donen un mal regust a la música de cobla i a la sardana. Com la dita popular de “molt soroll i poques nous” podríem dir: “molt confeti i electrònica i poca cobla”.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt d'acord amb tot el que planteges. Quan fas una final infantil/juvenil on tot ha de ser un gran esdeveniment i de qualitat la cobla també ha d'estar a l'altura. L'any 2017 o 2018 va passar exactament el mateix. Es va haver de parar a mig ballar una sardana perquè la cobla no la va saber tocar. Tornant al 2023, si no vaig errat la sardana que es van equivocar justament la teníen al seu repertori... Un despropòsit tot plegat.
      A part de tot això, musicalment la cobla no va estar a l'altura en pràcticament cap de les seves interpretacions. Desafinacions, galls, imprecisions...
      De cares al públic que podria venir atret per aquest concurs què ens diria quan senti la cobla? Coincideixo també amb la germanor, nomes es sentia la base electrònica a un volum exageradament elevat.
      Perquè la FINAL sigui reconeguda com es mereix és necessari que tot estigui molt ben preparat i de qualitat. Tot... cobla inclosa. La contemporània fa molts anys que demostra no estar a l'altura...

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

La Moviola de Ceret

Un follón... o no