NO volem (ser) lliures


Del Post sobre l'anul·lació del concurs de Montblanc en el format Copa Catalunya, em va escriure una persona (per cert, podeu posar comentaris al final del blog, si voleu) dient que al final no deixava de ser un concurs lliure amb nom diferent.

Parlem-ne.

Pels neòfits que em seguiu, i resumint molt diria que hi ha uns concursos que els resultats compten pel qualsevol dels diferents campionats que hi ha el següent post hi parlaré) o hi ha concursos que no, que només compten pel resultat d'aquell dia i no té cap repercussió sobre cap campionat. Per entendre'ns, un partit amistós en futbol. En aquests casos, es diu que qui participa ho fa com a colla lliure

Diferencio les colles lliures de les colles filials. M'explico. Els Petits Tarragona Dansa (infantils) i la Toc de Dansa (veterana) van participar en el concurs de Canet de Mar per acompanyar a la Nova Tarragona Dansa (juvenil) que sí que tenia concurs de campionat.

Per què? Sobretot, sobretot, per aprofitar l'autocar. Que sí, que podria dir que ens va servir per fer pretemporada, per fer rodar gent nova, per fer grup, etc. Però tots aquests motius no hagueren tingut prou de pes per anar a Canet sinó haguessin anat per obligació) els juvenils.

En canvi, les colles lliures són colles que exigeixen lliurement i sense cap compromís o condicionant participar en el concurs que volen.

He fet una petita anàlisi de tots els concursos que s'han fet fins a finals de juliol, fixant-me en les colles lliures que han participat en els 30 concursos realitzats.

D'aquests 30 concursos, en 11 no hi ha hagut CAP colla lliure i en 9 hi ha hagut només 3 o menys colles lliures.

De fet, a cap, ei!, a CAP concurs de les terres lleidatanes o tarragonines hi ha anat cap colla lliure.

Però és que als concursos gironins (exceptuant els que es fan a Catalunya Nord, que ja sabem que tenen un al·licient extra, el de passar la duana. De fet, Ceret amb 11 colles lliures té el record de colles lliures des de principi d'any) no n'hi ha hagut CAP tampoc exceptuant a Palamós que va participar la colla Arraona de Sabadell, com a resultat d'un curset formatiu i que de moment no ha participat a cap altra concurs).

Això vol dir que les colles lliures bàsicament participen en concursos propers a BCN, on la centralitat i el fet de fer menys quilòmetres ajuda i molt.

Menció especial a 2 concursos que no van tenir cap campionat, amb la qual la participació només podia ser de colles lliures, és a dir, colles que lliurement decideixen anar-hi. I el resultat de colles inscrites crida l'atenció.

A Granollers (17 Març) van participar 16 colles. Ep!!! Moltes, sí. Però un concurs que molts anys havia arribat al màxim de colles permeses (25) com va ser el cas del 2017, però el 2018 es va quedar amb 22 colles i, enguany arribava a només 16. Davallada clara.

Però tornant a enguany, i comparo el concurs de Granollers, com he dit 16 colles, amb el de Mataró (26 Maig) que es va haver de suspendre per falta de colles. Perquè? Colles, teniu respostes?

No sé si tenim resposta, però us poso el quadre de les colles inscrites al Campionat de Catalunya amb els concursos que han participat en categoria lliure (també filials).


Lliures Filials Colla Categoria
1 3 Trapelles aleví
2 Petits Galzeran infantil
0 1 Petits TD infantil
1 2 Cabirols juvenils
2 Creixent juvenils
2 Maig juvenils
1 Mans Amigues grans
2 Mare Nostrum grans
1 3 Mirant Cel grans
3 Riallera grans
1 Aires Gironins veterà
2 Dansaires de Maig veterà
1 Llaç d'Amistat veterà
1 4 Ressó veterà
3 Sabadell veterà
4 Sempre Laietans veterà
0 1 Toc de Dansa veterà

Sorprèn que colles punteres en les seves categories com la Violetes del Bosc, Claror de Goges o Nova Tarragona Dansa (la meva) no hagin participat en cap concurs lliure. Per què?

Segur que cada colla té els seus motius, però intentaré donar-ne alguns, no necessàriament per ordre d'importància, ni necessàriament tots estan en la meva colla...o sí.

*Falta de compromís dels balladors.

*Abans es feien servir per rodar nous balladors, però ara no es pot fer per no malmetre el nom, el prestigi de la meva colla.

*Els/Les megacracks"Amb mi només compta per anar al Campionat"

*Abans es feien pack de lliures. Agafaves un cap de setmana, ajuntaves dos/tres lliures i passaves el finde junts i feies grup. Ara, només ho fem per fer "stages" de preparació.

*Estan mal pagats els concursos (D'això parlaré un altre dia).

*Amb els concursos de campionat de Catalunya i del teu territorial, ja fas entre 10/15 concursos. Que concentrats en 6 mesos (maig/juny/juliol i setembre/octubre/novembre) fa que ja tinguis el planning molt .
*Els cap de colla posen en el calendari concursos lliures, però al final hi ha "desercions", tipus:
Buff! Aquell diumenge tinc castells, futbol, taichi, puntes de coixí, és l'aniversari del tiet de la parella del meu cosí, juga el NàsticBé això passava abans quan guanyaven i estaven a primera, jeje).

Segur que podeu ampliar la mostra d'excuses.

Per acabar, no podem obviar que si ja costa que hi hagi colles als campionats que compleixin amb els corresponents calendaris, demanar-los que a més a més facin lliures, costa i molt.

Últimes dades:

*Han participat en concursos com a colla lliure: 17 colles que participen en C.Catalunya i 32 colles que no, és a dir 49 colles en total

*En els 30 concursos fets fins al juliol aquestes 49 colles han ballat 82 vegades com a colles lliures i 28 com a colles filials. És a dir, 110 inscripcions lliures.

Això dóna una mitjana, inferior a 4 colles lliures per concursos.

Última reflexió: Si anem perdent poblacions que fan concursos, perquè les colles no hi anem, quan necessitem llocs alternatius als #CTV (Concursos de Tota la Vida), ho tindrem magre.

I tal com van les coses, ho tenim magre per fer lliures,
però també ho tenim magre per SER lliures.

Sardana NO resolta







Comentaris

  1. Hola! Començo dient que no conec el món de la Sardana esportiva i potser aquesta reflexió serà una bestiesa... però és el primer que m'ha vingut al cap al llegir.
    Llavors... quin sentit té fer concursos lliures? Si ningú sel's pren seriosament, representen un dispendi per colles i organitzadors, i, al final, sembla que no interessen... no seria millor aglutinar esforços i dedicar més als concursos "no lliures"?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Blog Parcial

La Moviola de Ceret

Un follón... o no